Meer informatie
groen-inrichters-team-leanne-lanters
Interieuradvies op maat
Maak een afspraak of bezoek onze winkel.

Nut van plinten bij vloeren

Plinten kunnen de vloer afmaken met een simpele, chique of minimalistische look. Is een plint de moeite van het plaatsen ook echt waard? Of is het eigenlijk niet nodig?

Doel van een plint

Een plint beschermt in het algemeen de wand tegen beschadigingen. Bijvoorbeeld wanneer je stofzuigt, dweilt of er per ongeluk tegen aan stoot. Bij een aantal type vloeren is het leggen zonder tussenruimte onmogelijk, zoals bij click PVC, hout of laminaat. Dit heeft met het materiaal te maken. Een houten vloer kan uitzetten of krimpen door de luchtvochtigheid en/of temperatuurschommelingen. Daarom is het belangrijk om een kleine opening tussen de vloer en randen te laten. Om de vloer netjes af te werken, zijn plinten aan te raden.

Een aantal vloeren kunnen vrij strak tegen de bestaande plint of muur aangelegd worden, zoals een PVC-vloer dat verlijmd wordt of een marmoleum vloer van Forbo. Naast dat een plint zorgt voor bescherming, maakt het je vloer helemaal af. Zo komt je vloer heel mooi tot zijn recht met bijvoorbeeld een hoge plint.

Het leggen van plinten is niet het meest eenvoudige werk. Het plaatsen kost tijd en het kan daardoor kostbaar zijn. Eenmaal gelegd heb je echter langer profijt van je vloer. Het zorgt voor een goede bescherming van je vloer en wand. Daarnaast kun je door middel van diverse materialen en kleuren kiezen voor een strak, modern of juist speels effect.

Plint trends

Minimalistisch

Met de minimalistische trend wordt de plint volledig weggelaten. Hierdoor lijkt het alsof de vloer en wand naadloos in elkaar overlopen. Dit is het meest geschikt voor marmoleum vloeren en verlijmde PVC-vloeren, omdat deze tot aan de wand strak worden gelegd.

Wanneer je gaat voor een minimalistische vloer (zonder plinten) is de afwerking erg belangrijk. Een stukadoor gaat er vanuit dat er een plint wordt geplaatst. Daarom wordt er vaak niet gestuct tot op de grond. Dit is echter noodzakelijk als je geen plinten plaatst. De naad tussen de vloer en de wand moet worden afgekit om de vloer vochtbestendig te maken.

Hoog en verfijnd

Een tegenhanger van de minimalistische trend. Een hoge plint trekt de aandacht naar je vloer en wanden. De hoogte kan oplopen tot wel 12 centimeter. Hoge plinten zijn vaak MDF-plinten, gemaakt van houtvezels. Een hoge plint wordt door ons aangeleverd en geplaatst in een witte grondverf. De plint is overschilderbaar en past daardoor in elk interieur.

Voor een klassiek, verfijnd effect kies je voor een subtiele kleur, zoals wit of lichtgrijs. Ga je voor een opvallende vloer? Kies dan voor een contrasterende kleur van de muur, zoals een zwarte plint bij een witte muur. Tip: hoe hoger de ruimte, hoe hoger de plint.

Plinten bevestigen

Plakplint

Een plakplint is voorzien van een plakrand zodat je ze eenvoudig op de vloer kunt plakken. Het enige wat je hoeft te doen is de plint op maat knippen en plakken. Voor een minimalistisch resultaat kies je een plint in dezelfde kleur als de vloer. Plakplinten kunnen worden toegepast bij een laminaat vloer en click PVC.

Muurplint

Een muurplint (of MDF-plint) is een rechtopstaande plint. Ze kunnen in diverse hoogtes worden geleverd, tot maximaal 12 cm. De muurplint wordt vastgelijmd aan de muur en worden aan de boven- en onderzijde afgekit. Je kunt kiezen voor een strakke rechte plint, een vriendelijk afgeronde plint of een plint met een kraal voor een klassieke uitstraling.

De keuze van de soort plint ligt aan smaak, budget en natuurlijk de vloer. Onze vakmensen denken graag mee. Laat je adviseren!

Ontdek de collectie in onze winkel
groen-inrichters-interieuradvies-op-maat-2

Interieuradvies op maat?

Maak een afspraak